Welke soorten verf bestaat er?

W

Wil jij je huis buiten of binnen gaan verven en weet je niet goed welke verf je moet kopen voor jouw verf werkzaamheden? Er zijn veel factoren die invloed hebben op de verfsoort die je moet gebruiken. Denk hierbij aan de omgeving binnen of buiten maar ook aan het oppervlak wat je wilt verven. Denk aan hout, kunststof, metaal, beton, pleisterwerk of steen. Daarnaast ligt de verfsoort die je zoekt ook aan wat voor resultaat je wilt zien. Wil je een glans of juist niet? Zo ja, wat voor glans? Hoelang wil je dat de verf intact blijft op jouw muur? Op basis van al deze criteria zijn er vele soorten verf en lak gemaakt die al uw behoeften en wensen kunnen vervullen.

Verfsoorten

Voordat je begint met schilderen, moet je altijd een eerste grondverf of primer gebruiken als basis. Dit voorkomt dat zuiging van de ondergrond plaatsvindt en er zal een betere hechting plaatsvinden, wat essentieel is voor het uiteindelijke resultaat. Nadat deze verf is toegebracht, zal er een verdere keuze moeten worden gemaakt qua verf.

1. Alkydverf

Deze verf is geschikt voor binnen én buiten en is verkrijgbaar in twee vormen; zijde en hoogglans. Daarnaast is het altijd mogelijk om deze verf te verdunnen met terpentine en wordt het vaak gebruikt om een mooi eindresultaat te creëren. Het is belangrijk om achteraf het gebruikte gereedschap schoon te maken met terpentine.

2. Acrylverf

Deze verf wordt voornamelijk binnen gebruikt en gaat ongeveer 4 jaar mee. De verf droogt in ongeveer 6 uur, is beschikbaar in glans en zijdeglans en is mengbaar met water. Zo droogt het snel, vergeelt het niet en ruik je geen oplosmiddelen.

4. Beitsen

Deze verf maakt het oppervlak kleuriger waarbij houtstructuur niet wordt afgebroken. Dit dient voornamelijk voor een goede bescherming voor uw houtwerk en brengt een mooie glans toe.

Uiteraard zijn er meer verfvormen, maar deze lijst is te lang om hier te bespreken. Uiteraard is er meer informatie te vinden over verf hier, of schakel een klusbedrijf Eindhoven in voor gespecialiseerde informatie.