Wat kan een notaris voor je betekenen bij de aanschaf van een nieuwe woning?

W

Maandenlang heb je gezocht naar het ultieme droomhuis. Je hebt zo’n beetje alle huizen afgestruind in de zoektocht naar het huis van je dromen. Eindelijk is het gelukt. Het huis waar je helemaal verliefd op bent geworden, wil je gaan kopen. Maar voor het huis daadwerkelijk in jouw bezit is, zal nog enige tijd duren. Een notaris regelt voor jou eerst de koopakte. Daarna de leverings- en hypotheekakte. Lees hier wat een notaris allemaal voor jou kan betekenen!

Met een koopakte ga je naar de notaris

Nu je je droomhuis hebt gevonden, ga je een koopakte ondertekenen samen met de verkoper. Maar wat is een koopakte eigenlijk? Een koopakte is in feite een voorlopig koopcontract met ontbindende voorwaarden. Mocht je bijvoorbeeld niet de hypotheek rond krijgen, dan gaat de koop niet door. De koopakte wordt doorgestuurd naar de notaris. Hij gaat aan de slag met het controleren van de gegevens. Mochten er dingen ontbreken, zullen deze worden aangevuld. Hij zal een concept contract opstellen en naar beide partijen sturen, ter controle. Vervolgens ontvangt de notaris de ondertekende akte.

Helpen met de hypotheekakte

De financiering van je nieuwe droomwoning is een belangrijke stap in het proces. Een hypotheek speelt hierbij een belangrijke rol. Dit is vaak erg ingewikkeld. Een notaris kan je hierbij helpen. De notaris legt in een hypotheekakte vast dat je in ruil voor een geldlening je huis als onderpand geeft aan de hypotheekverstrekker. Na het tekenen van dit contract, kun je verder gaan naar de volgende stappen in het koopproces.

Passeren van de leveringsakte

Na de voorgaande stappen, dien je op het kantoor van de notaris de leveringsakte te passeren. Dit houdt in dat je de leveringsakte gaat ondertekenen. Hierna gaat de notaris de leveringsakte inschrijven bij het Kadaster en de registers. Nu vraag je je natuurlijk af is de woning nu van mij? Nee op dit moment nog niet. De eigendomsoverdracht van je droomhuis is pas afgerond, nadat de inschrijving is afgerond. Zoals je ziet, zijn er veel ingewikkelde zaken waar je rekening mee moet houden. De notarissen van Het Notarieel kunnen jou hierbij helpen. Zij hebben veel ervaring met het opstellen van deze contracten en de hulp hierbij.