Leasen, huren of kopen?

L

Leasen

Bij het leasen van producten is er een kredietverstrekker die een goed koopt en deze voor een vaste vergoeding per vooraf bepaalde periode beschikbaar stelt aan de lessee. Hierbij blijft de kredietverstrekker de eigenaar van het product. Aan het einde van de lease periode, hoort er de mogelijkheid te zijn voor de lessee om de geleasede producten te kopen voor de residuwaarde.

Er zijn twee vormen van leasen, namelijk financial en operationele lease. De verschillen zijn niet groot. Kort gezegd, het is belangrijk om te weten dat bij Financial leasing de lessee de eigenaar wordt van het product gedurende de lease periode. Dit betekent ook dat de lessee bij financial leasing verantwoordelijk is voor onderhoud en verzekeringen. Het product staat dan ook op de balans van de lessee waar recht op investeringsaftrek van toepassing is.

Huren

Dit begrip ligt heel dicht bij het leasen van producten. Het enige verschil is namelijk dat bij huren, het product altijd en dus ook na afloop van de huurperiode van de eigenaar blijft. Bij het leasen van producten is er strikt genomen de mogelijkheid om het product over te kopen voor de residuwaarde van het product, waarbij de lessee de eigenaar wordt van het product. Matten huren zou bijvoorbeeld betekenen dat de huurder altijd de eigenaar zal blijven van de mat, ook na afloop van de huurperiode.

Kopen

Deze is redelijk vanzelfsprekend. Wanneer je een product koopt, dan zal het product direct naar jou toebehoren en is het eigenaarschap geruild voor geld. Deze optie komt het vaakste voor. Denk bijvoorbeeld aan alle supermarkt producten en andere producten die minstens eenmaal per week worden gekocht worden.

Wat is het voordeligste?

Wat het voordeligste is, is heel afhankelijk van het product. Appartementen worden bijvoorbeeld nooit geleased maar juist gekocht of gehuurd. Auto’s worden gehuurd, geleased en gekocht en supermarkt producten worden enkel verkocht. Bij producten die meer waard zijn, zoals auto’s en huizen, is het daarom aan te raden om een duidelijke kostenprognose te maken per koopmogelijkheid en alle opties op elkaar af te wegen.