Het leven van een mantelzorger

H

‘Werken’ als een mantelzorger, in veel situaties is dit iets waar de meeste mensen niet op gehoopt hadden. Je hoopt natuurlijk dat iedereen gezond blijft binnen de familie en dat een situatie zoals deze niet voor hoeft te komen. Bij het dienen als mantelzorger ben je dan ook veel tijd kwijt, het kan dus voorkomen dat je uren bij je eigen baan moet inleveren om thuis voor uw familielid te zorgen.  

 Wanneer ben je mantelzorger? 

 

Mantelzorger ben je niet wanneer je zomaar voor iemand in je familie zorgt. Je wordt beschouwt als mantelzorger wanneer je langdurig zorgt voor een familie of vriend die langdurige ziek is. Het gaat hierbij om een persoon die zo ziek is dat hij of zij niet meer voor zichzelf kan zorgen en dagelijks hulp nodig heeft bij de dagelijkste activiteiten. Dit zijn activiteiten zoals douchen, aankleden, eten, naar de wc gaan, boodschappen doen etc. Deze activiteiten zijn voor ieder ander persoon de normaalste zaak van de wereld maar voor een persoon die onder mantelzorg valt niet.  

 

Verdiensten mantelzorger 

 

Mantelzorger wordt in Nederland niet erkent als een ‘baan’ waaraan je geld verdiend. Je helpt de persoon in kwestie dus omdat je geeft om hem of haar. In werkelijkheid kost mantelzorg jou alleen maar geld, de persoon in kwestie heeft geen tot weinig inkomen meer dus je zal diegene financieel moeten ondersteunen. Ook heb je minder tijd over voor je eigen baan en bestaat er de kans dat je minder uur gaat werken waardoor ook jouw inkomen zal dalen.  

 

Waar mantelzorgen? 

 

Mantelzorgen is niet iets wat je doet wanneer er voor de persoon gezorgd wordt in een ziekenhuis, bejaardentehuis etc. Mantelzorgen gebeurt bij de woning van de persoon in kwestie, echter kan het natuurlijk voorkomen dat de persoon waar je voor zorgt niet in buurt woont en je niet uitkomt qua tijd om dagelijks op en neer te gaan. Voor dit scenario kunnen er tegenwoordig mantelzorgunits aangeschaft worden die je bij jou thuis kan plaatsen, zo heeft de persoon nog steeds zijn eigen woning en ben jij altijd in de buurt om voor hem of haar te zorgen.