Geld verdienen als franchise onderneming

G

De constructie franchising maakt zijn opmars in 2016. Langere tijd werden er vraagtekens gesteld over de werkelijke opbrengsten die een franchiseonderneming zou draaien. Nadat de financiële crisis is overgewaaid is er een stijgende groei te zien in het aantal franchiseonderneming. Wat maakt een franchiseonderneming zo aantrekkelijk? Welke risico’s zijn eraan verbonden? Wat is “franchise” nou eigenlijk precies?

Wat is franchising? Wie is de franchisenemer en franchisegever?
Als er een franchiseonderneming gestart wordt, dan komen daar meerdere stakeholders bij kijken. Franchising bestaat uit de volgende stakeholders:
1. De franchisegever
2. De franchisenemer
3. (optioneel) Een schakel tussen de franchisegever en franchisenemer
De franchisegever is het bedrijf wat zichzelf wilt gaan uitbreiden. Dit kunnen kleine bedrijven zijn, maar ook grote bedrijven zoals KFC, MCDonalds, Albert Heijn, enz. Een franchisenemer is een persoon die het franchisebedrijf gaat opstarten.
Maar wanneer ben je nou echt aan het franchisen?
Dit gebeurd wanneer er een overeenkomst is tussen de franchisenemer en de franchisegever. De franchisenemer gaat akkoord met de voorwaarden die de franchisegever stelt, en de franchisenemer heeft voldoende geld om de onderneming op te starten.

Welke voorwaarden zijn er verbonden aan franchising?
Elke franchisegever stelt enkele eisen aan de franchisenemer. Het volgende is (bijna) bij elke formule van toepassing(een formule zijn alle waarden, normen, regels etc die een franchisebedrijf stelt):
Entreegeld: Hier wordt vertelt hoeveel geld je minimaal moet hebben op je bank om te beginnen. Dit geld wordt gebruikt voor trainingen, cursussen etc.
Eigen vermogen: Naast het entreegeld moet je ook vaak beschikken over eigen vermogen die je dient te investeren.
Annual Fee: Dit is vaak een percentage over wat jij moet afstaan voor een bepaalde periode (Vaak 5-10% per jaar van de nettowinst)
Totale investering: Het totale bedrag wat er betaald moet worden. Je kan dit bedrag verkrijgen door een lening aan te vragen, of via crowdfunding.
Diploma: Sommige franchiseformules willen dat je beschikt over een diploma, bijvoorbeeld: HBO Commerciële economie

Naast geld de voordelen van een franchise
Als je een eigen franchiseonderneming wilt beginnen is het natuurlijk fijn om alle voordelen op een rijtje te hebben. Na de voordelen wordt er in de volgende alinea over de nadelen gesproken.

Zelfstandigheid. Als franchiseondernemer ben jij echt zelfstandig en kun jij invullen geven over alles wat met werk te maken heeft. Je bent als franchisenemer verantwoordelijk voor de gang van zaken.
Lagere inkoopkosten. Er word vanuit het hoofdkantoor de producten gekocht, vaak tegen hoge kortingen. Dit houdt in dat jij als ondernemer meeprofiteert van deze producten en dit verschil zul je merken aan het eind van de maand.
Goede marketing. Je hoeft niet veel aan marketingactiviteiten te doen. Als jij bent aangesloten bij een goede franchiseformule zul jij meeliften op de marketing van de franchisegever.
Minder personeelskosten. Er zijn minder overheadkosten en trainingen en cursussen die het personeel kan volgen worden vaak door het hoofdkantoor vergoed.

De nadelen van franchisen
Uiteraard bestaat franchising niet alleen uit voordelen. Er zijn ook valkuilen waarbij ondernemers tegenaan kunnen lopen. Een franchiseformule geeft niet altijd de garantie dat het goed gaat lopen! Je zult keihard moeten werken als ondernemer om het bedrijf goed te laten lopen. Ook zijn winkels minder onderscheidend van elkaar, omdat er strikte regels en procedures zijn voor die formule. Je hebt namelijk niet bij elke franchiseformule veel vrijheid. Het kan ook voorkomen dat de startende persoon te snel wilt uitbreiden, en daardoor oog voor detail verliest. Uiteraard zal je worden geholpen door de franchisegever, maar er wordt ook verwacht dat je op de kleine dingen let. Als laatste is het vanzelfsprekend dat je over voldoende geld beschikt.

Door de bomen het bos niet meer zien
Een franchiseonderneming is niet zomaar iets wat je besluit om te doen. Er moet vaak goed over worden nagedacht en de formule moet ook goed bij je passen. Er zijn tal van fora wat ervoor kan zorgen dat startende ondernemers in de juiste richting gezet kan worden. Om te bepalen welke formule goed bij jou past is het van belang om te kijken wat je sterke en zwakke punten zijn. Wil je de grootste slagingskans hebben moet er een match zijn tussen de wensen die jij hebt en wat de franchisegever kan bieden.

Is een eigen bedrijf of onderneming opstarten iets voor mij?
Om je eigen bedrijf op te richten is het belangrijk dat jij naar jezelf kijkt om te kijken of je wel een ondernemer bent. www.franchiseplus.nl kan jou een heel eind op weg helpen. Vaak heb je geen 9 tot 5 baantje. Uiteraard zal je wel veel meer geld kunnen verdienen met je eigen zaak dan voor een werkgever te werken. Als je pro-actief, ondernemend en de wil om je bedrijf een succes te maken, is het voor je weggelegd!