De markt omtrent Printed Electronics

D

Beschrijving van printed electronics

Een printed electronic is een circuit die middels printmethodes is geprint op een substraat. Zo kunnen er op flexibele substraten elektronische schakelingen worden geplaatst. Hierbij is de onderliggende laag van het gehele product de substraat. Denk hierbij aan materiaalsoorten zoals folie, karton en papier. In de printed electronics zijn mogelijkheden ontstaan als gevolg van enkele wetenschappelijke onderzoeken omtrent nanotechnologieën. Printed electronics lijken veel mogelijkheden te hebben voor de toekomst om nieuwe producten te innoveren en om producten te miniaturiseren. Hoe dit precies uit gaat lopen, is nog afwachten!

Gebruik van RFID

Er wordt gebruik gemaakt van RFID-technologie bij printed electronics, wat mogelijkheden geeft om data op te slaan van een afstand middels NFC. Dit staat voor Near Field Communication en is een aftakking van RFID-technologie.

Vandaar dat deze RFID-antennes zeer nuttig zijn om te koppelen aan printed electronics. Fysiek contect is geen must, codes zijn snel af te lezen en er is geen zichtlijn nodig. Op dit moment worden RFID-technologieën gebruikt voor veel dagelijkse producten. Bankpassen, identiteitsbewijzen en identificatie voor dieren vallen hier allen onder. Wat eventueel verdere toepassingen zijn voor RFID in de toekomst, wordt op dit moment onderzocht door de stichting RFID.

Trends

Er worden nog steeds grote stappen gemaakt in de technologie van printed electronics. De technologie brengt namelijk lage kosten met zich mee, een groot scala aan vormvrijheden en veel onbekende toepassingsmogelijkheden. Op dit moment lijken vooral de sectoren Healthcare en Logistiek veel baat te hebben aan deze technologieën. Er wordt verwacht dat de markt omtrent printed electronics ongeveer 200 miljard euro zal bedragen in 2025. Om de technologie snel te laten groeien tot een industriële sector, is het de bedoeling dat meer bedrijven samen gaan werken dan nu. Zo kan er een innovatief systeem worden gecreëerd.