Betekenis van kleuren

B

Wat zijn kleuren?

Kleuren komen voort uit licht en worden bepaald door de golflengte waaruit licht bestaat. Hoe licht wordt waargenomen, bepaald ook de kleurwaarneming. Wanneer er bijvoorbeeld een oppervlakte is dat al het licht absorbeert, dan wordt dat waargenomen als zwart.

Er zijn op dit moment zeven verschillende pure kleuren, namelijk rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Hierbij zijn grijs, wit en zwart niet meegeteld. Met deze kleuren kunnen dus alle andere varianten worden gecreëerd. Zo zijn er eigenlijk miljoenen kleuren als je al deze combinaties gaat tellen als nieuwe kleuren. Tegenwoordig hebben de zeven (10 met zwart, grijs en wit) kleuren een psychologische betekenis gekregen en gebruikt voor zaken als horoscopen. Hieronder staan deze betekenissen uitgelegd, zodat u goed weet welke kleur u uw cadeaus en gekleurde emmers moet geven!

Psychologische betekenis

Blauw

Blauw wordt gezien als de kleur voor diepgang. Denk hierbij aan waakzaamheid, alertheid, eerlijkheid en persistentie. Het is een individuele kleur wat mensen vaak doet denken aan de zee.

Geel

Deze kleur staat bekend als de kleur van de zon. Vandaar dat het positieve eigenschappen zoals plezier en vrolijkheid met zich meebrengt. Qua negatieve eigenschappen bij geel moet je denken aan verraad en jaloezie.

Rood

Veel mensen weten de betekenis van rood wel te vertellen. Rood staat bekend als de kleur van liefde en warmte. De rode kleur laat mensen denken aan het geven en ontvangen van liefde. Hoewel, het is ook een volatiele kleur.

Oranje

De kleur oranje staat bekend als de kleur van rust. Kalmte, bedachtzaamheid en geduld zijn kenmerken die bij oranje horen. Deze kleur is ook het symbool van Nederland, wat zich wil duiden op de bedachtzaamheid van Nederlanders en geduld om het beste resultaat te bereiken. Hoewel, de kleur oranje staat ook bekend als de kleur voor luiheid en gemakzucht.

Groen

De kleur groen staat bekend als de kleur van rust en balans. Het gaat bij groen om instinctieve reacties en een hang naar het verleden. Bescheidenheid en een sterke teamspirit zijn positieve aspecten van groen. Hoewel, vaak wordt groen ook gezien als een kleur van overgevoeligheid en beïnvloedbaarheid.

Violet

De kleur violet is een zeer softe, lichte kleur. Vredelievendheid en behoefte aan veiligheid zijn aspecten die bij deze kleur horen. De negatievere kanten zijn zaken als verlegenheid en bijgelovigheid. Bang zijn voor confrontatie valt hier ook onder.