Wat voor functie heeft de verpakking bij producten?

W

Het overmatig gebruik maken van verpakkingsmateriaal is een onderwerp dat in deze tijd steeds meer naar voren komt. Verpakkingsmateriaal is namelijk niet echt bepaald groen en milieuvriendelijk te noemen. Kijk thuis voor het idee is hoe snel je weer een volle prullenbak hebt met enkel verpakkingsmateriaal van producten. Je zult er van verschieten hoe snel een prullenbak vol is. Dit omdat alles, maar dan ook echt alles voorzien is van een verpakking. Neem bijvoorbeeld een set producten die door middel van een verpakking samen worden gehouden, en die vervolgens los ook nog allemaal verpakt zijn. Dit lijkt erg onnodig. Maar wat is eigenlijk de functie van al deze verpakkingen?

De functie van een verpakking

Een verpakking heeft vele functies. De meest voor de hand liggende reden voor het verpakken van producten is hierboven al genoemd, namelijk het bij elkaar houden van lossen producten. Stel je eens voor dat je door de supermarkt loopt en dat alle producten los in bakken liggen en dat je zelf maar een manier moet bedenk hoe je de producten mee neemt naar huis. Dit is natuurlijk erg onrealistisch. Maar dit is echt niet de enige reden waarom producten worden verpakt. Denk bijvoorbeeld aan al het vuil en stof dat in de lucht zwerft. Dat wil je natuurlijk niet op bijvoorbeeld je eten. Verpakkingen beschermen producten tegen vuil en stof. Daarnaast hebben verpakkingen over het algemeen een beschermende werking. Denk aan een droger van Miele die wordt opgestuurd. Zonder een goede verpakking krijg je deze natuurlijk nooit heel thuis. Andere redenen voor het verpakken van producten zijn de informatieve functie en de marketingfunctie die een verpakking met zich meebrengt.

Hoe worden diverse producten verpakt

We weten nu waarom producten worden verpakt. Producten worden echt op talloze manieren verpakt. Er zijn packaging solutions voor alle soorten producten. Ieder product wordt op een eigen manier verpakt.