Droogtijd stucwerk

D

Nadat er stucwerk is gedaan, zal de muur voor een redelijk lange tijd nat blijven. Gedurende deze tijd kunnen er snel schaden optreden en moet er voorzichtig worden omgegaan met de muur. Om deze reden zitten veel mensen met de vraag; hoelang moet ik wachten voordat het stucwerk écht goed droog is?

Simpel gezegd ligt de droogtijd aan vier factoren, namelijk de aanwezige ventilaties, temperatuur waar de muur zich bevindt, hoe dik het stucwerk is en de luchtvochtigheid. Alleen op de dikte van het stucwerk kun je geen directe invloed hebben bij het laten drogen van de muur. Hoewel, de vuistregel onder vakmannen zegt dat er moet worden gerekend met een droogtijd van 1 dag per 1 mm stucwerk.

Wachten op schilderwerk

Het belangrijkste is om nooit echt te vroeg te beginnen met het schilderwerk nadat stucwerk is aangebracht. Wanneer geschilderd wordt op een muur die niet voldoende tijd heeft gehad om te drogen, dan zal de kwaliteit van het stucwerk er veel op achteruit gaan. Het zal er niet meer zo net uitzien en er zal een verhoogde kans op schimmel zijn.

De tijd van drogen kan worden verminderd door de eerder genoemde drie factoren te beïnvloeden. Oftewel, probeer ervoor te zorgen dat de kamer waar de muur zich in bevindt een lage luchtvochtigheid heeft, verhoog de temperatuur in de kamer en gebruik eventueel meer ventilaties. Ook na gebruik van deze middelen om het droogproces sneller te laten verlopen, raad ik u aan om altijd geduld te houden.

Denk hierbij aan een temperatuur van ongeveer ®20 en het openen van ramen. Ga niet proberen apparatuur als föhns en kachels te gebruiken, aangezien dit slechts averechts zal werken. Open ook niet alle ramen, aangezien er zo een te grote doorstroom wordt gecreëerd van lucht. Indien u verder nog vragen heeft over droogtijden van stucwerk, dan kunt u altijd bij een stucadoor Valkenswaard terecht.